Nieuwsbrief  24 / 2022  
 
 

"We hebben nog zoveel met onszelf te doen, dat we aan haat tegenover
onze zogenaamde vijanden niet eens toe zouden moeten komen
."
Etty Hillesum (1914 - 1943)

Het is één van de vele mooie uitspraken van de Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum.
Op 20 september verschijnt een langverwachte biografie van haar leven,
waar schrijfster Judith Koelemeijer jaren aan heeft gewerkt.

De tweede helft van September is in meerdere opzichten bijzonder.
Zo is het van 16 tot en met 25 september de Boekenweek van Jongeren.
Ook verschijnen de nieuwste titels van ondermeer Jan Siebelink, P.F. Thomése,
Oek de Jong, Jostein Gaarder en Raynor Winn. En op 21 september verschijnt
het laatste boek van de helaas op 11 september jongstleden
op 70-jarige leeftijd overleden Spaanse schrijver Javier Marías.

Daarnaast hebben we een aantal mooie evenementen
voor u op stapel staan. Lees dus gauw verder!

 
 

evenement donderdag 15 september: boekpresentatie "fraaier apeldoorn"

   
 
 
  Op donderdag 15 september vindt bij Broekhuis in Apeldoorn de feestelijke presentatie plaats van het boek 'Fraaier Apeldoorn: Monumentale kunst 1950-1970'.Dit boek toont een overzicht van de naoorlogse monumentale kunst die in Apeldoorn in de jaren 1950-1975 tot stand is gekomen en is een uitgave van Architectuurcentrum Bouwhuis. Bij het boek is een losse kaart gemaakt aan de hand waarvan je zelf een wandel- of fietsroute kunt maken. Daarnaast is het boek als naslagwerk te gebruiken. 

Broekhuis Apeldoorn | Hofstraat 4-10

Donderdag 15 September | 16:00 - 18:00 uur
Entree Gratis | aanmelden via: [email protected]
 


 
 
EVENEMENT DONDERDAG 15 SEPTEMBER: EEN AVOND MET JAAP ROBBEN OVER 'SCHEMERLEVEN' (ENSCHEDE)  
   
 
 
 

  Op 6 september verschijnt Schemerleven, het nieuwe boek van auteur Jaap Robben (zie ook hieronder). Hij veroverde met zijn romandebuut Birk boekhandel, lezer en recensent. Birk werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs, de Dioraphte Literatour Publieksprijs en de ANV Debutantenprijs. Op donderdag 15 september komt Jaap Robben in onze winkel te Enschede vertellen over zijn nieuwe boek Schemerleven, hij zal worden geïnterviewd door Marjon Kok.

Broekhuis Enschede | Marktstraat 12
Donderdag 15 september | 19.30 - 21.00 uur
Entree gratis | 
Aanmelden via: [email protected]
 
 
evenement 16 tot en met 25 september: boekenweek van jongeren  
   
 
 
 
 Het is belangrijk dat de lezers van de toekomst het plezier van lezen ontdekken. Daarom is er ook dit jaar weer de Boekenweek van Jongeren (16 t/m 25 September). Daarbij hoort ook een gratis geschenk: 3PAK is het Boekenweekgeschenk voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. Met leesplezier dat aansluit bij hun belevingswereld: twee ijzersterke verhalen van topauteurs Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen en poëzie van Gershwin Bonevacia. En met boekentips om verder te lezen!

Bovendien maken de tien meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar kans op de titel Beste Boek voor Jongeren. Aan de vooravond van de Boekenweek van Jongeren maakt een jury van jongeren twee winnaars bekend: één in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en één in de categorie Vertaald.

3PAK is vanaf 16 September * gratis * bij Boekhandel Broekhuis te verkrijgen maar wees er snel bij want op = op!
   
 
evenement 17 september: emile lagarde bij broekhuis almelo (popronde)  
   
 
 
 

  De Popronde is een rondreizend muziekfestival dat elk najaar van half september tot en met eind november plaatsvindt in circa 40 steden in Nederland. In elke stad treden tussen de 25 en 75 bands en artiesten op in poppodia, cafés, bars, galeries, kerken en andere locaties.

Zaterdag doet de Popronde Almelo aan en het programma is helemaal rond. Uiteraard mag bij een cultuurpaleis als Hilarius Broekhuis een optreden niet ontbreken. Komt allen en wel om 15 uur voor een optreden van Emile Lagarde. Emile verruilde zijn stadse appartement voor een eenvoudige Yurt in de natuur. Zijn elektronische muziek, die hij produceerde als Sun Shy Boy veranderde geleidelijk mee in hypnotiserend akoestisch sound design met eigenzinnige teksten.

Broekhuis Almelo | Koornmarkt 24
Zaterdag 17 September | 15:00 uur
Entree Gratis 
 
 
evenement 17 september: meet & greet (apeldoorn & deventer)  
   
 
 
 
Zaterdag 17 september bezoekt voormalig UK- correspondent Tim de Wit Boekhandel Broekhuis in Apeldoorn (van 12:00 tot 13:00 uur) en Deventer (van 14:00 tot 15:00 uur) voor een Meet & Greet. Hij zal met bezoekers in gesprek gaan over zijn turbulente correspondentschap in Groot-Brittannië tijdens de Brexit-periode. 
Gedurende een jaar was Tim de Wit dagelijks te zien op het NOS-journaal. Hij schreef daarover het boek Wankel KoninkrijkIn dit boek kijkt De Wit onder de motorkap van het Verenigd Koninkrijk. En wat blijkt: het piept en kraakt aan alle kanten.  De toekomst na Brexit is volledig ongewis. Tegelijkertijd hopen de Britten dat het allemaal wel losloopt. Als ze iets kunnen, dan is het improviseren.

Broekhuis Apeldoorn | Hofstraat 4-10
Zaterdag 17 September | 12:00 - 13:00 uur
Entree Gratis

Broekhuis Deventer | Lange Bisschopstr. 7
Zaterdag 17 September | 14:00 - 15:00 uur
Entree Gratis
   
 
evenement 27 september: levenslustige avond met mark verhees (DE wilmersberg, de lutte)  
   
 
 
 

 
Landgoed de Wilmersberg en boekhandel Broekhuis organiseren een avond met Mark Verhees over zijn nieuwe boek 'Levenslust'.
We zijn ontzettend blij dat Mark Verhees opnieuw naar Twente komt om te vertellen over zijn nieuwe boek levenslust!
Ervaar de kracht van positieve psychologie en ga op zoek waarmee je echt verbonden wil zijn. We weten zeker dat dit weer een fantastische avond gaat worden!

Mark Verhees is oprichter van Voor Positiviteit en auteur van de bestsellers De Vibe en Eenvoudiger leven. Voor Positiviteit bereikt online dagelijks honderdduizenden mensen met de mooiste positieve spreuken.

De lezing start om 20.00 uur en is inclusief een kop koffie / thee en wat lekkers.
De zaal is open vanaf 19.30 uur.

De Wilmersberg | Rhododendronlaan 7, De Lutte

Dinsdag 27 September | 20.00 - 21.30 uur
Entree €12,50 | Tickets via Eventbrite
 
 
Onze yound adult specialisten adviseren...  
   
 
 
 

TIPS VAN ONZE YOUNG ADULT AFDELING

Ali Hazelwood -

Love On The Brain € 13,99

The irresistible new novel from the author of the TikTok sensation, Sunday Times and New York Times bestseller The Love Hypothesis, Ali Hazelwood

Taylor Jenkins Reid -
Carrie Soto Is Back € 19,99

From the bestselling author of Malibu Rising, Daisy Jones & The Six and The Seven Husbands of Evelyn Hugo

Toshikazu Kawaguchi -
Before Your Memory Fades € 14,95 

The third novel in the international bestselling Before the Coffee Gets Cold series, following four new customers in a cafe where customers can travel back in time.

   
 
15 september: raynor winn - landlijnen  
   
 
 
 

  HET LANDLIJNEN
Raynor Winn

In haar unieke, beeldende, empathische stijl, doet bestsellerauteur Raynor Winn (Het Zoutpad & De Wilde Stilte) in het spectaculaire Landlijnen verslag van de zwaarste wandeltocht die zij en haar man Moth tot nu toe ondernamen.

Te beginnen met de Cape Wrath Trail – een zware tocht van honderden kilometers door de Schotse Hooglanden, over afgelegen bergen, door gletsjerdalen en langs diepe lochs – maken zij uiteindelijk en maandenlange tocht van meer dan 1600 kilometer, van het uiterste noorden van Schotland naar de vertrouwde kust van het zuidwesten. Intussen gaat de gezondheid van Moth gestaag achteruit.

Het lopen van het South West Coast Path heeft destijds aantoonbaar geholpen. Eén zijn met natuur redde hen in hun donkerste tijden, maar zal het nu opnieuw zijn magische uitwerking hebben? 


BESTEL / RESERVEER € 23,99
 
 
20 september: Jan Siebelink - brengschuld  
   
 
 
 

BRENGSCHULD
Jan Siebelink

* Verschijnt 20 september *

In Knielen op een bed violen vertelde de jonge Ruben Sievez het verhaal over de ondergang van het familiebedrijf. In die grote beroemde roman is het geloof van de vader de oorzaak van de teloorgang. Een recente gebeurtenis werpt echter een ander licht op de geschiedenis. Uit een nagelaten briefje van de vroeg gestorven huurbaas van destijds blijkt nu pas dat de huisvesting van de bewoners van de kwekerij altijd gegarandeerd zou moeten blijven. Hoe anders is het verlopen. 

Brengschuld vertelt het verhaal van hoe geldgebrek de kwekersfamilie noopte een deel van hun grond te verkopen. Door de bouw van een grote tennishal aan de rand van hun overgebleven terrein komt de wereld binnen. Het paradijs raakt verstoord en de ondergang van de kwekerij is aanstaande.

BESTEL / RESERVEER € 23,99

   
 
20 september: esther verhoef - op de bonnefooi door frankrijk  
   
 
 
 

 


OP DE BONNEFOOI DOOR FRANKRIJK
Esther Verhoef

Niet meer jakkeren van Brabant naar de Dordogne en vice versa, maar genieten van de reis zélf. Esther Verhoef en haar man Berry proberen het, en trekken met hun honden Mel en Saar in hun zelfgebouwde camper door Frankrijk.

Spannend verhaal 'Deauville'
Rianne is in de wolken met haar nieuwe vriend Chris. Knap, vrijgevig en avontuurlijk, wat wil je nog meer? Too good to be true, waarschuwt haar vriendin, er is iets mis met die kerel. Maar Rianne is van plan het ervan te nemen en stapt bij Chris in zijn camper, het avontuur tegemoet.

BESTEL / RESERVEER € 17,99

 
 
20 september: robert bryndza - fatale waarheid
   
 
 
 

FATALE WAARHEID
Robert Bryndza


Het langverwachte nieuwe deel in de 
Erika Foster - serie van bestsellerauteur
Robert Bryndza

Erika Foster hoort tijdens een avondwandeling in de buurt van haar nieuwe appartement een vrouw gillen. Ze heeft zojuist het lijk van haar zus aangetroffen, die op brute wijze is vermoord. Het blijkt Vicky Clarke te zijn, een actrice met een eigen true crime-podcast.

Erika wordt op de zaak gezet en ontdekt dat alle documenten over de podcast weg zijn. Ze probeert erachter te komen wat Vicky mogelijk wist over haar moordenaar. Maar dan blijkt dat het lichaam fout geïdentificeerd is: het is niet Vicky, maar een coassistent die in hetzelfde gebouw woonde. Erika leidt nu naast een moordzaak ook een vermissingszaak en moet Vicky vinden, voordat de moordenaar dat doet.

BESTEL / RESERVEER € 20,99

   
 
20 september: holly black - ijzer
   
 
 
 

 

IJZER (Reeks: Faerie #3)
Holly Black

* Verschijnt 20 september *

* Het slotdeel uit de betoverende Faerie-trilogie, verschijnt in limited edition! *

In het rijk van de Faeries is het moment van Roibens kroning aangebroken. Kaye is van één ding zeker – haar liefde voor deze koning. Maar als ze, dronken van de Faeriewijn, hem haar liefde verklaart, stuurt hij haar op een onmogelijke queeste. Ze zal hem nooit meer kunnen zien of spreken, tenzij ze datgene kan vinden wat absoluut niet bestaat:

een Faerie die een leugen kan vertellen.

Snel is Kaye wederom een pion in een veel groter complot. Kan een enkele pixie het, in een machtsspel van listen en wapens, opnemen tegen een koninkrijk?

BESTEL / RESERVEER € 20,00

 
 
20 september: judith koelemeijer - etty hillesum  
   
 
 
 

ETTY HILLESUM
Judith Koelemeijer

* Verschijnt 20 september *

Judith Koelemeijer werkte de afgelopen jaren intensief aan de voltooiing van een meesterlijke biografie van Etty Hillesum, gebaseerd op diepgravend onderzoek in binnen- en buitenland. Zij reisde van Westerbork naar Amerika, van Israël naar Polen, interviewde tal van mensen en deed vele verrassende ontdekkingen in archieven en op zolders. Haar onderzoek werpt een nieuw licht op Etty Hillesum, haar Russische moeder, haar jeugd in Deventer, haar studententijd, haar vrienden en liefdes, de oorlogsjaren in Amsterdam en Westerbork, en het einde in Auschwitz. Etty had besloten niet onder te duiken: ze wilde het lot van haar volk delen. Maar waarom, wat was de achtergrond van deze opmerkelijke keuze? Judith Koelemeijer zet het korte en intense leven van Etty Hillesum op een glasheldere en aangrijpende manier in een nieuw licht. 

BESTEL / RESERVEER € 34,95

   
 
20 september: jostein gaarder - wij zijn de wereld  
   
 
 
 

  WIJ ZIJN DE WERELD
Jostein Gaarder

* Verschijnt 20 september *

Wij zijn de wereld is een actueel en urgent boek van Jostein Gaarder, die eerder de wereldwijde bestseller De wereld van Sofie schreef. In Wij zijn de wereld laat Jostein Gaarder zien dat het stellen van de juiste vragen van levensbelang is voor onze toekomst.

In Wij zijn de wereld schrijft Gaarder een persoonlijke brief aan zijn kleinkinderen, waarin hij zijn levensfilosofie uiteenzet en cruciale vragen stelt. Wat maakt jou gelukkig? Hoe gaan wij om met de natuur? En de belangrijkste vraag van deze tijd: hoe zorgen we voor onszelf, elkaar én de planeet waarop we leven?

BESTEL / RESERVEER € 17,99
 
 
21 september: javier marías - tomas nevinson
   
 
 
 

TOMAS NEVINSON
Javier Marías

* Verschijnt 21 september *

* 4.1 / 5 op Goodreads *

* De prachtige los te lezen opvolger van 
Berta Isla
, met grote vragen over
moraliteit en moord *

Tomas Nevinson keert terug naar de geheime dienst en raakt verwikkeld in de wereld van terrorisme, spionage en misleiding. Het is 1997 en het verleden haalt Tomas Nevinson opnieuw in.  Hij krijgt bezoek van zijn oude leidinggevende, Bertram Tupra, die hem een bijzondere opdracht toevertrouwt: Tomas moet op zoek naar een vermeende terroriste van de IRA die tien jaar geleden een aanslag heeft gepleegd. En als hij haar vindt, moet hij haar vermoorden.


BESTEL / RESERVEER € 26,99

   
 
22 september: j.j. voskuil - bijna een man
   
 
 
 

 

BIJNA EEN MAN
J.J. Voskuil

* Verschijnt 22 september *

J.J. Voskuil, ondermeer bekend van zijn befaamde reeks Het Bureau, hield van zijn dertiende tot zijn tachtigste ook nog een dagboek bij. Deze omvat maar liefst 160 schriften die de basis vormen voor wat Uitgeverij van Oorschot nu heeft aankondigd als ‘het grootste werk’: hèt dagboek van Voskuil, die in maar liefst zeven delen zal verschijnen. Hieruit blijkt wederom dat Voskuil - de man die zichzelf niet als schrijver beschouwde - een niet te onderdrukken schrijflust had!

Het eerste deel, Bijna een man behelst circa 800 pagina’s en verschijnt op 22 september.  Het beslaat de periode van 1939 tot 1956. Het zevende en tevens slotdeel, Het Zwijgen (over de periode 1987-2006) zal in oktober 2025 verschijnen. Volgens de uitgeverij bevatten de dagboeken weinig overlap met Het Bureau, maar zijn het er wel een mooie aanvulling op.

BESTEL / RESERVEER € 45,00

 
 
21 september: claire mackintosh - het laatste feest
   
 
 
 

HET LAATSTE FEEST
Clare Mackintosh

* Van de auteur van top-thrillers als
Mea Culpa, Ik zie jou & Gegijzeld *

Deel 1 in de nieuwe Ffion Morgan-serie van Clare Mackintosh. De vakantiehuizen die Rhys Lloyd bezit aan de rand van het meer zijn een succes en op oudjaarsavond heeft hij het hele dorp uitgenodigd om champagne te drinken met hun rijke nieuwe buren. Maar rond middernacht drijft Rhys dood in het ijskoude meer.

Op nieuwjaarsdag heeft rechercheur Ffion Morgan een dorp vol verdachten. Het kleine dorp is haar thuis, dus de verdachten zijn haar buren, vrienden en familie, Daarbij heeft Ffion zelf ook zo haar eigen geheimen. De leugens stapelen zich op en al snel is de vraag niet wíe Rhys dood wilde hebben maar wie hem uiteindelijk heeft vermoord…

BESTEL / RESERVEER € 21,99

 

 
 
23 september: oek de jong - man zonder rijbewijs
   
 
 
 

 

MAN ZONDER RIJBEWIJS
Oek de Jong

* Verschijnt 23 september *

Halverwege de zestig besluit Oek de Jong, die nooit heeft willen autorijden, alsnog rijles te nemen. Waarom is hij hier zo laat mee begonnen? Die vraag leidt terug naar hoe hij is geworden wie hij is. Beelden komen op: een bijna fatale rit in de auto van zijn moeder, hoe hij door een eenzelvige vader en moeder werd gevormd, het machismo van zijn Friese grootvader, ongelukken en narrow escapes, reizen in Egypte en Marokko zonder auto, de invloed van introversie op een leven. Zijn eerste rit op de Ring van Amsterdam bezorgt Oek de Jong de schok die de aanzet is geweest tot het schrijven van Man zonder rijbewijs, een verrassend memoir over jong zijn en ouder worden, vol humor en zelfspot.

BESTEL / RESERVEER € 22,99 (paperback)
BESTEL / RESERVEER € 27,99 (hardcover)

 
 
27 september: HEDY D'ANCONA - KOUDE KERMIS
   
 
 
 

KOUDE KERMIS
Hedy d'Ancona

* verschijnt 27 september *

In de wereld van nu is oud out en jong in, constateerde Hedy d’Ancona in Vrolijk verval. Ze werd na verschijnen vaak aangesproken door grijsaards die haar complimenteerden met haar ‘coming out’ voor de ouderdom. Toch is er ook een andere kant aan die vrolijkheid. Het verlies van een partner en andere dierbaren. Het afscheid van de dingen die je niet meer kunt, of durft. De teleurstelling over de dingen in de wereld die nog steeds niet zijn verbeterd. Oud worden is niet altijd makkelijk, en de verworvenheden van wijsheid en ervaring gaan soms hand in hand met het verval van krachten. In Koude kermis schrijft d’Ancona op de haar kenmerkende eerlijke en relativerende wijze over die keerzijde. Met humor, en met altijd oog voor het halfvolle glas.

BESTEL / RESERVEER € 13,50

 

 
 
28 september: p.f. thoméese - SWANSDALE
 
   
 
 
   SWANSDALE
P.F. Thomése

* Verschijnt 28 september *

Swansdale speelt zich af in het Engelse plaatsje Swansdale en is het verhaal van twee gebroken gezinnen, de Dalbergs en de Bergdahls, het ene wat meer gebroken dan het andere. In het bijzonder is Swansdale het prille liefdesverhaal van de bijna-wees Elsa en de mysterieuze jongen Percy. Zij heeft haar moeder nooit gekend; hij tast in het duister over zijn vader. Ze wanen zich een soort broer en zus met hun twee veel te vroeg gestorven ouders. Intussen zitten ze ieder voor zich opgesloten in een gezin waar ze het niet uithouden. Percy beweert dat zijn vader gesneuveld is in de Vietnamoorlog en dat hij, net als hijzelf, afkomstig is uit Ypsilanti, dat in Amerika ligt. Elsa kent alleen haar moeders voornaam, Joan, die ze soms uitspreekt in de hoop dat het iets betekent. Verder heeft ze een terugkerend herinneringsbeeld van een witte jurk, waarvan ze altijd heeft gedacht dat het haar moeder was op weg naar een feest.

BESTEL / RESERVEER € 25,00
 
 
29 september: nico dijkshoorn - op de radio
   
 
 
 

BIJNA OP DE RADIO
Nico Dijkshoorn

* Verschijnt 29 september *

In de jaren tachtig vierde de band Tire Pressure (voorheen The Tire Pressures) op het platteland in zeer bescheiden kring succes. Buurthuis Het Orakel, een bruiloft hier, een braderie daar, een kleine tour door Duitsland, ze waren zelfs ooit bijna op de radio. Maar dromen raakten gefnuikt, zeker toen bleek dat gewiekste manager Danny zijn beloftes niet kon waarmaken.

Jaren nadat de band met ruzie uit elkaar ging, horen Theo, Sikko en Peter plots een van hun liedjes in een autocommercial en grijpen ze het momentum aan om hun droom nieuw leven in te blazen. Lukt het ze om na al die tijd hun onderlinge grieven naast zich neer te leggen en hun instrumenten te laten spreken?

BESTEL / RESERVEER € 21,99

 

 
 
29 september: michel van egmond & martijn krabbendam - lourdes aan de maas
   
 
 
 


  LOURDES AAN DE MAAS
Michel van Egmond & Martijn Krabbendam

* Verschijnt 29 september *

Michel van Egmond en Martijn Krabbendam volgen Feyenoord al
tientallen jaren op de voet.

In Lourdes aan de Maasdoen ze op indringende wijze verslag van het wel en wee in De Kuip en proberen ze antwoord te vinden op de vraag wat Feyenoord nu precies Feyenoord maakt.

Waarom is Feyenoord de meest emotionele club van Nederland? 

Wat is Feyenoord eigenlijk precies? 

En hoe komt het dat de club zo ontzettend veel betekent, voor zo ontzettend veel mensen?

BESTEL / RESERVEER € 19,49
 
 
onze webshop is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend! 
   
 
 
 

 
BESTEL UW BOEKEN OP ONZE WEBSITE

Winkelt u liever online, of wilt u graag een boek reserveren? Neem dan eens een kijkje op onze website 

 www.boekhandelbroekhuis.nl

Hier zijn alle titels gemakkelijk vindbaar en eenvoudig te bestellen.

Reserveren en afhalen:

Indien u op de website voor reserveren kiest, kunt u de bestelling in uw favoriete Broekhuiswinkel ophalen op het moment dat u een bevestiging daartoe krijgt. 

Thuisbezorging:

Boeken worden uitsluitend via post.nl thuisbezorgd. Vanaf € 25 zijn
de verzendkosten gratis.

 
pro-mbooks1 : broekhuis