Nieuwsbrief 17 / 2021  
 
 

BOEKENWEEK BIJ BROEKHUIS

Eindelijk is het weer zover:

BOEKENWEEK

Het literaire evenement van het jaar vindt plaats van
zaterdag 29 mei tot en met 6 juni.

In voorgaande nieuwsbrieven kon u al alles lezen over de evenementen bij Broekhuis.
In deze nieuwsbrief leest u alles over het Boekenweekgeschenk en het -essay.
Ook tijdens de Boekenweek verschijnen er weer vele mooie nieuwe titels.
We geven u hiervan graag een overzicht.

 

 

het boekenweekgeschenk: wat wij zagen - hanna bervoets
   
 
 
      BOEKENWEEKGESCHENK
WAT WIJ ZAGEN
Hanna Bervoets

Het Boekenweekgeschenk is dit jaar van Hanna Bervoets, een krachtige stem van een jonge generatie schrijvers. Het gaat ondermeer over complottheorieën, alternatieve feiten & ‘fake news’. De vraag wat ons wereldbeeld bepaalt, staat centraal.

Bij besteding van ten minste 15,- aan Nederlandstalige boeken ontvang je automatisch het Boekenweekgeschenk gratis. Voor het Boekenweekgeschenk geldt: op=op!
 
 
het boekenweekessay: de genocide fax - roxane van iperen
   
 
 
 

BOEKENWEEKESSAY
DE GENOCIDE FAX
Roxane van Iperen


Rwanda, januari 1994. Het is voor Roméo Dallaire, generaal van de VN Vredesmissie ter plaatse, glashelder dat als de VN de komende 36 uur niet ingrijpt, de animositeit tussen de Hutu’s en de Tutsi’s zal ontaarden in een ongekend bloedbad. Wanhopig probeert hij de rest van de wereld hiervan te overtuigen, maar die weigert verantwoordelijkheid te nemen.

Het vergt een haast bovenmenselijke moed om je binnen eigen kring uit te spreken tegen onrecht. Bijna niemand doet het, omdat loyaliteit en de drang naar verbondenheid vaak sterker blijken.

In De genocidefax vertelt Van Iperen op adembenemende wijze het relaas van een man die machteloos moet toezien hoe een van de wreedste conflicten van de 20e eeuw zich voor zijn ogen ontvouwt. Daarbij houdt ze niet alleen zichzelf een spiegel voor, maar ook de lezer.

 
 
 
1 juni: koninkrijk - jo nesbØ
   
 
 
 

  KONINKRIJK
Jo Nesbø

Een ijzingwekkende tragedie over een nooit opgeloste moord uit het verleden.

Roy Opgard heeft het afgelegen Noorse bergdorp waar hij is opgegroeid nooit verlaten, terwijl zijn jongere broer Carl zo snel hij kon naar Amerika is vertrokken. De jeugd van de broers was verschrikkelijk: hun vader was bikkelhard en hanteerde een strikt ‘wij tegen de rest’-principe.

Dan keert Carl terug, met een mysterieuze vrouw en een dubieus plan om een luxehotel bij het dorp te bouwen. Oude rivaliteiten steken de kop op en het dorp komt onder hoogspanning te staan, waarbij de broers het mikpunt worden van allerlei verdachtmakingen. De gevolgen zijn niet te overzien; Roys wereld staat op instorten en hij zal moeten kiezen tussen zijn familie of een toekomst waar hij nooit van durfde te dromen.

BESTEL / RESERVEER € 22,99

 
 
1 juni: beleef het bos - peter wohlleben
   
 
 
 

BELEEF HET BOS
Peter Wohlleben

Maak van iedere boswandeling een ontdekkingsreis. In deze handige natuurgids leert bestsellerauteur Peter Wohlleben je de geheimen van het bos. Hij helpt je bessen en paddenstoelen te herkennen, vogels te spotten, insecten te inspecteren en bloemen te bewonderen.

Op overzichtelijke wijze vind je de belangrijkste kenmerken van flora en fauna, interessante en vaak opmerkelijke details, gepaard met haarscherpe fotografie. Het boek gaat ook in op het bos als ecosysteem en beschrijft de invloed die de mens op haar bestaan heeft. Een gids die bruist van het leven en je op nieuwe manieren naar de natuur laat kijken.


BESTEL / RESERVEER € 17,50

 
 
 
1 juni: de tien geboden van thomas - thomas van der vlugt & vincent de vries
   
 
 
 

  DE TIEN GEBODEN VAN THOMAS
Thomas van der Vlugt & Vincent de Vries

Thomas van der Vlugt (1992) brak door met Stuktv, het populaire YouTube-kanaal waarvan hij samen met Giel de Winter en Stefan Jurriens het gezicht is en dat inmiddels bijna 3 miljoen abonnees heeft.

Maar voordat hij dat bereikte, moest hij een hoop hindernissen overwinnen. Zo vocht hij niet alleen tegen de vooroordelen (‘O, je hebt dyslexie? Dan ben je dom!’), maar ook tegen de verleidingen van drank, drugs en vrouwen.

De levenslessen die hij toen leerde komen nu niet alleen hemzelf goed van pas, maar iedereen die zijn dromen wil najagen

BESTEL / RESERVEER € 20,99
 
 
1 juni: kopje-onder (het leven van een loser #15) - jeff kinney
   
 
 
 

KOPJE-ONDER
Jeff Kinney

Kopje-onder is deel 15 in de megasuccesvolle en supergrappige serie Het leven van een Loser van Jeff Kinney. Voor jongens en meiden van 8 jaar en ouder. Supergrappig vertaald door Hanneke Majoor.

Op zoek naar avontuur reist de familie Botermans met de camper door het land. Maar wanneer ze stranden op een camperpark, niet echt een zomerparadijs, slaat de vakantiestemming om: een epische wolkbreuk en stijgend water… dat wordt pompen of verzuipen! Is de vakantie nog te redden, of wordt dit een nieuw dieptepunt? Gaat Bram kopje-onder?

BESTEL / RESERVEER € 15,99

 
 
 
2 juni: terry dentons echt serieus geweldige gids voor alles - terry denton
   
 
 
 

  TERRY DENTONS ECHT
GEWELDIGE GIDS VOOR ALLES
Terry Denton

Wist je dat:

het universum vooral gemaakt is van niets?

  • een aardbeving de dodelijkste natuurramp is?
  • de meeste draken hun leven beginnen als een ei?
  • de atomen in je lichaam miljarden jaren oud zijn?
  • een gps-satelliet jouw telefoon vertelt hoe laat het is?

    Dit grappige, informatieve boek van de illustrator van 'De waanzinnige boomhut' staat vol weetjes en hilarische tekeningen.

BESTEL / RESERVEER € 15,99
 
 
3 juni: sterspeler - john grisham
   
 
 
 

STERSPELER
John Grisham

De zeventienjarige Samuel Sooleyman groeit op in een dorp in de Republiek Zuid-Soedan, een land dat verscheurd wordt door een burgeroorlog. Zijn grote passie is basketbal en zijn verbazingwekkende sprongkracht en snelheid maken hem tot een bijzondere speler. Wanneer hij wordt geselecteerd voor het nationale jeugdteam dat een toernooi zal spelen in Amerika, beseffen Samuel en zijn familie dat dit zijn leven voorgoed kan veranderen.

Tegen alle verwachtingen in weet Samuel de aandacht op zich te vestigen. Maar dan bereikt hem het vreselijke nieuws dat het oorlogsgeweld zijn dorp heeft bereikt, met fatale gevolgen.

BESTEL /  RESERVEER € 20,99


 
 
 
3 juni: het kattentheater - mensje van keulen
   
 
 
 

  HET KATTENTHEATER
Mensje van Keulen

Mensje van Keulen heeft vanaf het begin van haar schrijverschap over poezen en katten geschreven en is dat altijd blijven doen: gedichten, verhalen, kattencorrespondentie, kwinkslagen, journalistieke verslaggeving en bijdragen aan ‘De Poezenkrant’. Voor het eerst in vijftig jaar schrijverschap worden al deze teksten, met illustraties, samengebracht in ‘Het Kattentheater’.

BESTEL / RESERVEER € 19,99
 
 
3 juni: de belofte - damon galgut
   
 
 
 

DE BELOFTE
Damon Galgut

Kort voor haar overlijden dwingt Amor Swarts moeder haar man een belofte af.?Het jonge meisje is daarvan een stille getuige: hun zwarte hulp, Salomé, zal haar eigen huis krijgen, als dank voor jarenlange trouwe dienst. Amors vader heeft echter zijn eigen prioriteiten en de belofte wordt niet ingelost. Na zijn dood ontstaan nieuwe kansen, maar Amors broer en zus blijven zich verzetten: Anton is lafhartig en maakt geen keuzes, Astrid is gefocust op haar eigen gewin. Amor blijft achter met een sluimerend schuldgevoel. Kan zij nog iets uitrichten of is het daarvoor te laat?

De virtuoze Damon Galgut zoomt in en uit alsof hij een filmcamera hanteert. Dat maakt De belofte tot een adembenemende roman waarin de recente geschiedenis van Zuid-Afrika weerklinkt.

BESTEL / RESERVEER € 21,99

   
 
3 juni: nescio leven en werk van j.h.f. grönloh - lieneke frerichs
   
 
 
 

 
NESCIO LEVEN EN WERK VAN J.F.H. GRÖNLOH
Lieneke Frerichs

In 1918 verschenen de verhalen ‘De uitvreter’, ‘Titaantjes’ en ‘Dichtertje’ van de schrijver Nescio voor het eerst in boekvorm.

In de loop der tijd maakte J.H.F. Grönloh zich bekend als de man achter dit pseudoniem, maar de handelsman Grönloh hield zichzelf buiten de literaire wereld. Na zijn dood in 1961 heeft zijn familie die lijn voortgezet. Wel verscheen in 1996 Nescio’s Verzameld werk, met veel materiaal uit zijn literaire nalatenschap, maar voor biografen bleef de deur gesloten. In Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh gaat die deur eindelijk open.

Uit niet eerder gepubliceerde fragmenten uit dagboeken, brieven en andere persoonlijke documenten rijst een fascinerend portret op van de gecompliceerde man die deze verhalen schreef.

BESTEL / RESERVEER € 39,50
 
 
4 juni: oblomov - ivan gontsjarov
   
 
 
 

OBLOMOV
Ivan Gontsjarov

Prachtige nieuwe hardcover editie van
deze Russische klassieker

Oblomov staat te boek als het schoolvoorbeeld van de vadsige Rus die altijd op de divan ligt, een symbool voor de onbeweeglijke Russische maatschappij. Maar eigenlijk heeft Oblomov een druk leven. Hij voelt alleen weerzin als van hem wordt verwacht dat hij zich druk maakt over dingen waar iedereen zich druk over maakt. Hij vindt zijn hospita, het eten dat zij kookt en haar – deels door hem verwekte – kinderen veel interessanter dan buitenlandse politiek.

Oblomov is het toonbeeld van veelzijdig meesterschap: alleen Gontsjarov kan beschrijven hoe het steeds moeilijker wordt een ongeopende, op de schoorsteenmantel gezette brief open te maken.

BESTEL / RESERVEER € 27,50

   
 
4 juni: henny - kevin kraan
   
 
 
 

  HENNY
Kevin Kraan

Laat in de voetballerij de naam 'Johan' vallen en mensen weten precies over wie het gaat; in de tv-wereld is 'Henny' voldoende. Henny Huisman is een icoon uit de jaren '80/'90, een van de grootste presentatoren die we gehad hebben en voor wie het woord kijkcijferkanon speciaal is uitgevonden. Samen met Ron Brandsteder en André van Duin ('de Grote Drie') zette hij vanuit Aalsmeer RTL4 op de kaart. Henny won twee Televizierringen, legde met zijn Soundmixshow het telefoonnet plat en ontmoette de groten der aarde. Altijd bleef hij echter die aaibare, gewone jongen uit Zaandam in wie de tv-kijker zich herkende.

Ruim een jaar lang volgde auteur Kevin Kraan Henny Huisman. Het resultaat is een indringend portret van een bevlogen man die verwoede pogingen doet terug te keren op de buis, maar evengoed vol zelfspot en relativering spreekt over de hoogte- en dieptepunten uit zijn leven.

BESTEL / RESERVEER € 22,99
 
pro-mbooks1 : broekhuis